Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-02@15:08:08 GMT

کارتون‌ها ساخت‌های ذهنی کودک را شکل می‌دهند

تاریخ انتشار: ۲۱ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۴۴۲۰۷۳

کارتون‌ها ساخت‌های ذهنی کودک را شکل می‌دهند

عضو هیأت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد گفت‌: کارتون‌ها مهم‌ترین اجزائی هستند که استریوتایپ‌ها (تفکر قالبی) و ساخت‌های ذهنی کودک را شکل می‌دهند.

به گزارش ایسنا- دکتر مجید فولادیان در نشستی با عنوان بررسی تاثیر انیمیشن در الگوسازی برای کودکان که در دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: بحث من در مورد شکل‌گیری استریوتایپ‌هایی (تفکر قالبی) است که به وسیله انیمیشن‌ها در ذهن افراد و فرآیندهای اجتماعی آن‌ها شکل می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین تاثیری که این برنامه‌ها در آینده بر روی ساختارهای اجتماعی افراد خواهد گذاشت، قطعا بسیار زیاد خواهد بود.

وی با طرح  پرسشی مبنی بر اینکه « کارتون‌های به ظاهر معمولی که خیلی ساده هستند چگونه ذهن ما را در بزرگسالی شکل و ساختارهای اجتماعی را می‌سازند؟»، افزود: همه ما تصور می‌کنیم که در زندگی روزمره افراد عاقل و کنشگران عقلانی هستیم. زمانی که می‌خواهیم با جهان پر تنوع ارتباط برقرار کنیم مایل هستیم برای این ارتباط‌گیری با جهان متنوع و پر متغیر یک ذهن‌واره، ساختار و یا الگوهایی بسازیم تا به وسیله آن، راحت‌تر با جهان ارتباط برقرار و آن را برای خودمان ساده کنیم.

عضو هیأت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد تصریح کرد: یکی از سازه‌های ذهنی که خیلی مشهود است و در مورد آن کار می‌شود، استریوتایپ‌هایی است که در تمام فرهنگ‌ها شکل می‌گیرد و معمولا کنشگران براساس این استریوتایپ‌ها فعالیت خود را انجام می‌دهند؛ به عنوان مثال مشهدی‌ها، اصفهانی‌ها، شیرازی‌ها و ... چگونه افرادی هستند و این موضوع در جامعه ما بی‌شمار وجود دارد و هر کدام از این شهرها و یا موارد دیگر دارای پیامی است که در ذهن شکل می‌گیرد.

وی با اشاره به اینکه «پیامدهای این موارد واقعی است و خیالی نیست»، عنوان کرد: افراد با این استریوتایپ‌ها در جهان زندگی‌شان، کنش می‌کنند. در حوزه جامعه‌شناسی خرد جمله مشهوری وجود دارد که می‌گوید: «آدم‌ها هر طور که جهان اجتماعی را تعریف کنند پیامدهای آن به همان میزان برای فرد واقعی می‌شود»؛ به عنوان مثال برخی از مردم، اصفهانی‌ها را افرادی خسیس و یا شیرازی‌ها را افرادی تنبل می‌شناسند که از این دست موارد پیام‌های مختلفی را در ذهن افراد به وجود می‌آورد.

فولادیان اضافه کرد: افراد هر چه قدر در جهان اجتماعی برای خودشان واقعیت‌ها را تعریف کنند پیامدها هم واقعی می‌شوند. در نتیجه اگر واقعا خیال کنید که چیزی وجود دارد اما وجود نداشته باشد پیامد آن برای شما واقعی می‌شود. این استریوتایپ‌ها در تمام تاریخ وجود داشتند اما اتفاقی که در 50 سال اخیر در جهان افتاد این بود که استریوتایپ‌ها به تدریج مورد خوانش و بازبینی مجدد قرار گرفتند و به طور کلی شناسایی می‌شوند که آیا وجود دارند یا خیر. با توجه به پیشرفت‌هایی که در علوم مختلف مانند جامعه‌شناسی به وجود آمد به این مورد دست یافتند که هیچ کدام از استریوتایپ‌ها واقعیت وجودی پشت آنها نیست بلکه تنها ساخته‌هایی است که در دل یک ساختار فرهنگی ایجاد می‌شود. 

بسیاری از استریوتایپ‌های جنسیتی در خلال انیمیشن‌ها ایجاد می‌شود

وی در خصوص اینکه « تعداد وسیعی از استریوتایپ‌های جنسیتی در خلال انیمیشن‌ها ایجاد می‌شود»، خاطر نشان کرد: کودکی که دور از والدین خود انیمیشن‌های مختلف تماشا می‌کند با پیامدهای مختلف و اتفاق‌های عجیب روبه‌رو می‌شود؛ به عنوان مثال سیندرلا به خاطر اینکه کارتون یک نسل و یا دو نسل از دختران این کشور بود اکثر دختران دوست داشتند که سیندرلا شوند در حالی که سیندرلا در تمام قسمت‌ها و سکانس‌های کارتون پر از استریوتایپ‌های جنسیتی است که به خورد افراد داده می‌شود و موقعیت زنانه را این‌گونه معنا می‌کنند.

  عضو هیأت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: پیامی که کارتون سیندرلا دارد این است که اگر می‌خواهید دختر خوبی باشید باید مانند سیندرلا زیبا باشید، این دست کارتون‌ها در نسل بعد هم دیده می‌شود. بدین منظور که اساسا یک دختر خوب باید چگونه باشد را در فرآیند اجتماعی شدن و اجتماعی کردن به وسیله انیمیشن‌ها در لابه لای لایه‌های مختلف به فرد منتقل می‌کنند. هیچ کدام از این برنامه‌ها بدون فکر و بدون مشورت ساخته نمی‌شود و به شدت بر روی این برنامه‌ها فکر شده است.

نابرابری‌های اجتماعی در زنان به وسیله خود آنان باز تولید می‌شود 

وی گفت: این برنامه‌ها بازتولید فضای اجتماعی است که به وسیله این انیمیشن‌ها باز تولید می‌کنیم و این بازتولید کردن تمام کنش‌های ما را شکل می‌دهد به طوری که تحت سیطره و تاثیر انیمیشن‌ها قرار می‌گیریم و آنگونه فکر می‌کنیم. بنابراین کودکان تصور می‌کنند که اگر می‌خواهیم افراد قدرتمندی باشیم باید مانند شخصیت‌های کارتون رفتار کنیم و این تاثیرگذاری در کودکان ما وجود دارد. بسیاری از نابرابری‌های اجتماعی در زنان به وسیله خود آنان باز تولید می‌شود چراکه آن‌ها عقیده دارند که دختر خوب سیندرلاست. بنابراین والدین می‌خواهند فرزند خود را درآن فضا بزرگ و به کنش وادار کنند.

فولادیان افزود: هیچ تحقیقی در این زمینه انجام نشده است که این اسطوره‌ها و قواعد، ناشی از ساختاری است که در کارتون‌های ما القا شده و ما آن‌ها را یاد گرفتیم و در آینده به انواع مختلف باز تولید می‌کنیم و به نوعی آن نابرابری‌ها را در جامعه پیاده می‌کنیم و به کار می‌گیریم. باید گفت که ملاک‌ها و ویژگی‌های زیبایی تنها به وسیله برنامه‌های تلویزیون و یا انیمیشن تعریف می‌شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۴۲۰۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فراهم شدن امکان نامنویسی غیرحضوری افراد تبعی بیمه‌شده و مستمری‌بگیر اصلی

درحالی‌که تا چندی پیش، افراد بیمه‌شده و مستمری‌بگیر تأمین‌اجتماعی، برای هرگونه تغییر در افراد تحت تکفل خود، نیازمند مراجعه حضوری به شعب و کارگزاری‌های این سازمان و ارائه حضوری مدارک و اسناد موردنیاز بودند، با توسعه خدمات غیرحضوری این سازمان، اکنون این امکان فراهم شده است تا از طریق استعلام برخط از ثبت احوال یا بارگزاری مدارک مورد نیاز در سامانه خدمات غیرحضوری سازمان تأمین‌اجتماعی به نشانی es.tamin.ir، افراد تحت تکفل واجد شرایط خود را به‌عنوان افراد «بیمه‌شده تبعی» زیر پوشش بیمه‌ای خود قرار دهند.

براساس این گزارش، درخواست نامنویسی غیرحضوری افراد تبعی، یکی از امکانات سامانه خدمات غیرحضوری سازمان تأمین‌اجتماعی است که بیمه‌شدگان، مستمری‌بگیران بازنشسته و ازکارافتاده کلی تحت پوشش خدمات این سازمان می‌توانند با استفاده از آن، بدون مراجعه به شعب یا کارگزاری‌های رسمی سازمان، نسبت به ارائه درخواست به‌منظور نامنویسی افراد تحت تکفل خود اقدام نمایند.

بر اساس این گزارش، بیمه‌شده یا مستمری‌بگیر تأمین‌اجتماعی، می‌تواند اعضای درجه یک خانواده تحت تکفل خود را در صورت دارا بودن شرایط قانونی، به‌عنوان بیمه‌شده تبعی ثبت کند تا این افراد نیز به تبع فرد بیمه‌شده اصلی، از خدمات درمانی و برخی خدمات بیمه‌ای سازمان تأمین‌اجتماعی استفاده کنند.

روابط‌عمومی سازمان تأمین‌اجتماعی به نقل از اداره‌کل امور نامنویسی و حساب‌های انفرادی معاونت بیمه‌ای این سازمان اعلام کرده است در زمان بررسی درخواست نامنویسی غیرحضوری افراد تبعی در سامانه خدمات غیرحضوری این سازمان، نسبت افراد تبعی مورد نظر، به‌صورت برخط از پایگاه ثبت احوال استعلام می‌شود و اگر این نسبت تائید نشود، اجازه ثبت درخواست داده نخواهد شد. مثلاً در حین ثبت درخواست در مورد افزودن همسر، وقوع عقد از پایگاه ثبت احوال استعلام می‌شود و همچنین امکان ثبت درخواست در مورد فرزندان دختر بالای ۱۸ سال سن که مطابق استعلام برخط از پایگاه ثبت احوال، ازدواج کرده‌اند، مقدور نیست. علاوه بر این برای تکمیل مراحل نامنویسی غیرحضوری در مورد فرزندان پسر بالای ۱۹ سال سن، به ثبت گواهی اشتغال به تحصیل معتبر از مراکز دانشگاهی نیاز است.

براساس این گزارش، به‌منظور تحت کفالت قرار دادن پدر، مادر و شوهر، متقاضی باید ابتدا نسبت به ارائه درخواست بررسی کفالت اقدام کند که در صورت تأیید کفالت، نامنویسی فرد تبعی به‌صورت خودکار صورت می‌پذیرد. البته باید سن پدر و شوهر بالای ۶۰ و سن مادر بالای ۵۵ سال باشد، در صورت نداشتن شرایط سنی، وجود گواهی ازکارافتادگی از کمیسیون‌های پزشکی سازمان در مورد آنها الزامی است و در هر صورت، وجود گزارش و تأیید بازرس تأمین‌اجتماعی مبنی بر کفالت آنان توسط بیمه¬شده یا مستمری‌بگیر، ضروری است.

بیمه‌شده یا مستمری‌بگیر تأمین‌اجتماعی که قصد دارد همسر یا فرزندان خود را به شکل غیرحضوری، تحت پوشش بیمه‌ای خود درآورد، باید این ۶ مرحله را به ترتیب انجام دهد: در گام نخست، متقاضی (بیمه‌شده اصلی یا مستمری‌بگیر)، باید وارد سامانه خدمات غیرحضوری سازمان تأمین اجتماعی به نشانی اینترنتی es.tamin.ir شود و در صورتی‌که فاقد حساب کاربری دراین سامانه باشد، با استفاده از گزینه «ثبت‌نام» می‌تواند نسبت به ایجاد حساب کاربری اقدام کند.

متقاضی پس از ورود به این سامانه، از منوی بیمه‌شدگان، خدمات نامنویسی، مشاهده و ثبت افراد تبعی توسط بیمه‌شده اصلی، وارد محیط درخواست غیرحضوری نامنویسی افراد تبعی می‌شود. سپس با انتخاب گزینه «اضافه کردن فرد تحت پوشش جدید» و وارد کردن کد ملی، تاریخ تولد و نسبت فرد تبعی و فشردن کلید «دریافت اطلاعات از ثبت احوال» اطلاعات فرد تبعی نمایش داده می‌شود. در صورت صحت اطلاعات دریافت‌شده از ثبت احوال، متقاضی باید نسبت به وارد کردن اطلاعات شهر محل تولد، شهر محل صدور و شعبه بیمه‌پردازی بیمه‌شده اصلی و بارگذاری مستندات مورد نیاز و فشردن کلید «تأیید و ادامه» اقدام کند. درصورتی‌که افراد تبعی قبلاً تحت کفالت بیمه‌شده اصلی نامنویسی شده باشند، صرفاً با فشردن کلید «به‌روزرسانی»، اطلاعات افراد تبعی در شعبه جدید به‌روزرسانی می‌شود.

گفتنی است به‌منظور نامنویسی غیرحضوری افراد تبعی با درخواست بیمه‌شده یا مستمری‌بگیر، در برخی موارد لازم است تا تصویر برخی اسناد مورد نیاز مانند تصویر صفحات اول و دوم شناسنامه در مورد پدر، مادر، همسر یا شوهر و فرزندان دختر بالای ۱۸ سال سن؛ تصویر صفحه مربوط به ثبت مراتب وقوع عقد در سند ازدواج زوجین در مورد همسر یا شوهر؛ تصویر گواهی اشتغال به تحصیل در مورد فرزندان پسر بالای ۱۹ سال سن در سامانه بارگزاری شود.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی رفاه و تعاون

دیگر خبرها

  • اختتامیه پویش ارومیه شهر دوستدار کودک برگزار شد
  • بازار هیپنوتیزم در شبکه‌های اجتماعی/ هیپنوتیزم چیست و اصلا فایده‌ای هم دارد؟
  • بازی بایرن مونیخ 2-2 رئال مادرید در لیگ قهرمانان اروپا 2023/24 به روایت کارتون / فیلم
  • نام‌نویسی افراد تحت تکفل بیمه‌شدگان تامین اجتماعی «غیرحضوری» شد
  • آیا صدام حسین واقعا «دیوانه خاورمیانه» بود؟
  • دسترسی کودکان فرانسه به گوشی و شبکه اجتماعی محدود شود
  • فراهم شدن امکان نامنویسی غیرحضوری افراد تبعی بیمه‌شده و مستمری‌بگیر اصلی
  • ۷ چالش بزرگ که شما را سرسخت‌تر از آدم‌های معمولی می‌کند
  • واکاوی گرایش‌های ضد اسرائیلی «نسل زِد» در آمریکا
  • دستگیری عوامل نزاع خیابانی در میاندوآب